Památky a zajímavosti

Jídla a nápoje v Krakově

Polské jídla a nápoje v Krakově Říká se, že město Krakov se může pochlubit více kavárnami, restauracemi a bary na jeden metr čtvereční než kterékoliv jiné město na Zemi. Ať už je to pravda nebo ne, tak i ti nejnáročnější návštěvníci zjistí, že v Krakově s nechutí k jídlu v místních restauracích problém mít nebudou. Jídla a nápoje v Krakově jsou opravdu až nadprůměrně dobré ve srovnání s jinými turistickými destinacemi.

Nejrychlejší způsob a jeden z nejlepších způsobů jak se seznámit s Krakovskou kuchyní, je absolvovat tzv. food tour. Tyto food tour mohou být v různých odlišných verzích, které odpovídají zvláštním zájmem turistů a cestovatelů. Průvodci plynule hovoří anglicky a budou vám ukazovat město zevnitř.

Místní pochoutky se dají v Krakově najít velmi snadno a ceny jsou obvykle přijatelné pro naše peněženky.

Už jen procházka po Starém Městě odhalí nespočet uličních otvorů, které vaří Cracovianske potěšení 24 hodin denně.

Nejlepší jídla v Krakově

Pierogi

Nejslavnějším polským jídlem jsou pravděpodobně pierogi, které jsou dostupné ve většině restaurací, které mají polské menu. Tyto husté těstové balíčky se obvykle servírují s nakrájenou cibulí a mohou se plnit různým druhům směsí.

Nejoblíbenější jsou pravděpodobně Pierogi Ruskie (ruský styl, se smetanovým sýrem a bylinkami), ale jsou k dispozici i masové verze spolu s alternativami plnými ovoce.

Pierogi se obvykle podávají v talířích po 8 až 10 kusech a cena se bude pohybovat od přibližně 4 PLN za nejlevnější až po přibližně 30 PLN v labužnických restauracích.

polské pirohy
Pierogi

Bigos

Jedním z jídel, které musíte vyzkoušet, je zelí a dušené maso, bigos. I když to nemusí znít zrovna jako lákavé jídlo, je to staré polské velmi oblíbené jídlo a je známé i jako lovecký guláš.

Bigos může obsahovat širokou škálu různých druhů masa, od telecího masa až po zvěřinu, uzenou slaninu a klobásu.

Nejlepší Bigos v Krakově
Bigos

Barszcz

Polsko je také známé svými polévkami. V kategorii polských polévek existují dvě, které si každý návštěvník musí vyzkoušet.

Zaprvé barszcz z červené řepy je skutečně bohatá cviklová polévka z červené řepy, která se často podává s malými pierogmi podobnými ravioli, které plavou ve spodní části a dodávají extra texturu, zatímco kyselá polévka Żurek je vynikající pro zahřátí v zimě a často se podává ve vyhloubeném chlebovém bochníku.

Polský barszcz
Barszcz

Zapiekanka

Pokud však jde o speciality Krakova, existuje několik vybraných polských jídel, které jsou v Krakově fakt výborné.

Nejvýraznější je – bageta zapiekanka, dlouhá bageta ve stylu pizzy, která je plná všeho možného od sýru feta, až po robustní kousky polské klobásy.

Zapiekanka v Krakove
Zapiekanka

Jaké jídla a nápoje v Krakově jste zkoušeli vy, a které vám chutnaly a nechutnaly? Poraďte ostatním v komentářích pod článkem.

Related Articles

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Back to top button