Památky a zajímavosti

Jídla a nápoje v Krakově

Polské jídla a nápoje v Krakově Říká se, že město Krakov se může pochlubit více kavárnami, restauracemi a bary na jeden metr čtvereční než kterékoliv jiné město na Zemi. Ať už je to pravda nebo ne, tak i ti nejnáročnější návštěvníci zjistí, že v Krakově s nechutí k jídlu v místních restauracích problém mít nebudou. Jídla a nápoje v Krakově jsou opravdu až nadprůměrně dobré ve srovnání s jinými turistickými destinacemi.

Nejrychlejší způsob a jeden z nejlepších způsobů jak se seznámit s Krakovskou kuchyní, je absolvovat tzv. food tour. Tyto food tour mohou být v různých odlišných verzích, které odpovídají zvláštním zájmem turistů a cestovatelů. Průvodci plynule hovoří anglicky a budou vám ukazovat město zevnitř.

Místní pochoutky se dají v Krakově najít velmi snadno a ceny jsou obvykle přijatelné pro naše peněženky.

Už jen procházka po Starém Městě odhalí nespočet uličních otvorů, které vaří Cracovianske potěšení 24 hodin denně.

Nejlepší jídla v Krakově

Pierogi

Nejslavnějším polským jídlem jsou pravděpodobně pierogi, které jsou dostupné ve většině restaurací, které mají polské menu. Tyto husté těstové balíčky se obvykle servírují s nakrájenou cibulí a mohou se plnit různým druhům směsí.

Nejoblíbenější jsou pravděpodobně Pierogi Ruskie (ruský styl, se smetanovým sýrem a bylinkami), ale jsou k dispozici i masové verze spolu s alternativami plnými ovoce.

Pierogi se obvykle podávají v talířích po 8 až 10 kusech a cena se bude pohybovat od přibližně 4 PLN za nejlevnější až po přibližně 30 PLN v labužnických restauracích.

polské pirohy
Pierogi

Bigos

Jedním z jídel, které musíte vyzkoušet, je zelí a dušené maso, bigos. I když to nemusí znít zrovna jako lákavé jídlo, je to staré polské velmi oblíbené jídlo a je známé i jako lovecký guláš.

Bigos může obsahovat širokou škálu různých druhů masa, od telecího masa až po zvěřinu, uzenou slaninu a klobásu.

Nejlepší Bigos v Krakově
Bigos

Barszcz

Polsko je také známé svými polévkami. V kategorii polských polévek existují dvě, které si každý návštěvník musí vyzkoušet.

Zaprvé barszcz z červené řepy je skutečně bohatá cviklová polévka z červené řepy, která se často podává s malými pierogmi podobnými ravioli, které plavou ve spodní části a dodávají extra texturu, zatímco kyselá polévka Żurek je vynikající pro zahřátí v zimě a často se podává ve vyhloubeném chlebovém bochníku.

Polský barszcz
Barszcz

Zapiekanka

Pokud však jde o speciality Krakova, existuje několik vybraných polských jídel, které jsou v Krakově fakt výborné.

Nejvýraznější je – bageta zapiekanka, dlouhá bageta ve stylu pizzy, která je plná všeho možného od sýru feta, až po robustní kousky polské klobásy.

Zapiekanka v Krakove
Zapiekanka

Jaké jídla a nápoje v Krakově jste zkoušeli vy, a které vám chutnaly a nechutnaly? Poraďte ostatním v komentářích pod článkem.

KrakowTOP

We are a team of travel lovers passionate about Krakow. We've explored every part of it and learned its history, traditions, and local secrets. We're eager to share our best tips with you. We know hidden gems and local favorites. We're more than writers; we're your personal guides. In our articles, you'll find everything what you need to know about Krakow. KrakowTOP team.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button